Ajaccio, Corsica, Frankrijk

Ajaccio is de grootste stad op het Franse eiland Corsica, tevens hoofdstad van de regio Corsica en van het departement Corse-du-Sud. De stad met 50.000 inwoners (1997) ligt aan de westkust van de gelijknamige baai. De omliggende heuvels zijn met sinaasappel- en olijfbomen beplant en geven de stad beschutting tegen de koude noordenwind. Zij garanderen ook een gelijkmatige temperatuur.

Het is de geboortestad van de Franse keizer Napoleon (1769) en zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland.
Beschermd door meerdere pieren lopen de Citadel-pier, met vuurtoren, de jacht- en vissershaven en de handelshaven geleidelijk in elkaar over. Centraal in de stad ligt het grote Place de Charles de Gaulle, vertrekpunt van toeristische uitstapjes. In de ontvangstzaal van het stadhuis is het Musee Napoleonien gevestigd. Zuidwaarts langs de kade staat de oude Citadelle (16e eeuw, niet toegankelijk). Daarna de Cours Daniele Casanova en verder aan het eind van de rue Forcioli-Conti staat de kathedraal Notre Dame de la Misericorde, gebouwd in renaissance-stijl. Het bouwwerk is een samenspel van kapellen, booggewelven en fresco’s. Aan de Cours Napoleon staat de St. Roch, een nieuwe kerk uit 1895. Op de Place Giraud tenslotte staat een groot standbeeld van Napoleon.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Ajaccio zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  Je kan ook dingen huren.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

  • Ajaccio – The Imperial Town: Je start de tour met van de haven naar de Cours Napoléon te rijden via de St. Roch-kerk, le Quartier Anglais en Cours Grandval.  Je passeert verschillende monumenten opgedragen aan Napoleon.  Je stopt aan het Austerlitzplein waar er een van staat.  Dan rijd je verder naar Iles Sanguinaires voor de Bloedeilanden, die hun naam hebben van de granieten stenen die rood gloeien bij zonsondergang.  Daarna rijd je terug naar de stad voor een gegidste rondleiding langs de kathedraal waar Napoleon gedoopt is, zijn geboorteplaats, het stadhuis, het marktplein en het Fesch-museum.  Je krijgt ook nog een ijsje of een drankje.  ($79 volwassene, $59 kind)
  • Corte – The Former Capital of Corsica: Je rijdt anderhalf uur naar de vallei van de Gravonarivier, waarna je arriveert in Corte, gelegen op de flank van de granieten bergen.  Per trein rijd je naar de citadel in de oude stad.  Je bezoekt er het museum van de Corsicaanse geschiedenis voor een uur gevolgd door een half uur vrije tijd.  Om te eindigen krijg je een lunch in een lokale herberg.  ($179 volwassene, $159 kind)
  • Les Calanches: Op twee uur rijd je naar San Bastiano.  Je rijdt via de kustlijn (de Golf van Sagone) naar een oud Grieks dorpje, Cargese.  Daar bezoek je twee kerken, een katholieke en een orthodoxe.  Vervolgens rijd je verder naar Piana, een natuurreservaat beschermd door Unesco, waar je een half uur vrije tijd krijgt.  Die tijd krijg je ook in het volgende dorpje, Porto, om er te eindigen met een Corsicaanse lunch.  ($149 volwassene, $129 kind)
  • Tortoises Protection Center: Je rijd 45 minuten naar a Cupulatta op het platteland, waar het enige Europese schildpadden beschermcentrum ligt, waar je een gegidste rondleiding krijgt.  Je kan er de eieren en de babyschildpadden te zien.  Achteraf krijg je nog een ijsje of een drankje samen met een half uur vrije tijd.  ($79 volwassene, $59 kind)
  • Sweet Corsica: In deze tour ontdek je de Corsicaanse wijn, honing en nougat.  Je rijdt eerst naar een honingboerderij voor een bezoek en wat proeven van de honing.  Je kan er ook de typische nougat proeven.  Daarna ga je naar een lokale wijngaard, waar het wijnproductieproces gedemonstreerd wordt, waarna je ook kan proeven.  ($89 volwassene, $79 kind)
  • Country Train & Snack: Je rijdt een 45 minuten naar Cricheto Pass op 1 km hoogte.  Daar neem je een kleine trein door het hart van het platteland, waarbij een adembenemend zicht krijgt over het Tollameer en zijn omringende bergen.  Op het einde van de rit kan je proeven van enkele lokale specialiteiten samen met wijn en frisdrank.  ($95 volwassene, $79 kind)
  • Beach Break: Op een half uurtje rijden door het mooie landschap ben je aan het strand waar je drie uur kan spenderen onder de zon en zwemmen in de Middellandse Zee.  Je hebt je eigen strandstoel en een gedeelde parasol.  Je krijgt ook een ijsje.  ($95 volwassene, $85 kind)

 

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.