Civitavecchia, Italië

Civitavecchia is een stad, 70 kilometer ten noorden van Rome, in de Italiaanse provincie Rome. Wat betreft inwonersaantal is Civitavecchia de vierde stad van de regio Lazio. De stad is vooral belangrijk vanwege de haven. Vanuit Civitavecchia vertrekken schepen naar onder andere Sardinië, Sicilië, Barcelona, Tunesië en het Franse Toulon.

De stad is vrijwel zeker gesticht door de Etrusken. De Romeinen vermeldden de plaats voor de eerste keer in het jaar 103 n.Chr., toen keizer Trajanus de haven van de stad liet aanleggen. De naam van de stad was destijds Centrumcellae, waar nog restanten van Romeinse Thermen (Terme di Traiano) te vinden. In het jaar 828 werd de stad veroverd door de Saracenen. Zij herdoopten de stad Civitasvetula, waarvan de huidige naam is afgeleid.

Het belangrijkste monument in het historische centrum is het enorme kasteel Forte Michelangelo dat aan de haven staat. In het 17e eeuwse Palazzo della Guarigione is het Museo Nazionale Archeologico gevestigd. Voor het toerisme zijn de stranden ten noorden van de stad, nabij de provinciegrens Rome/Viterbo, ook van belang. Deze brede zandstranden behoren tot het rustigste deel van de Costa Laziale.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Civitavecchia zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  Je kan ook dingen huren.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

 • The Best of Rome: Op 90 minuten rijd je naar Rome om het Vaticaan te bezoeken (de Sistijnse kapel van Michelangelo, St. Pieters-basiliek, …).  Na een lunch in een vijf sterren-restaurant bezoek je nog de Trevi-fonteinen en het Coloseum.  ($329 volwassene, $289 kind)
 • Jumping Back to Eternal Rome: Je rijdt een uurtje per trein naar Rome om daar op een bus te stappen die je naar het Coloseum voor een geleide rondleiding.  Daarna rijd je naar de Trevi-fonteinen, over de Via del Corso, naar het Pantheon en de Piazza Navona.  Vervolgens krijg je een authentieke Italiaanse lunch alvorens het Vaticaan te bezoeken en de trein terug naar het schip te nemen.  ($225 volwassene, $195 kind)
 • Vatican Museums, Sistine Chapel and St. Peter’s Basilica: Op een uurtje rijd je per trein naar Rome om er een geleide rondleiding door het Vaticaans museum te krijgen, vervolgens krijg je een authentieke Italiaanse lunch gevolgd door een geleide rondleiding over het Sint Pietersplein en -basiliek.  Je krijgt nog een half uurtje vrije tijd alvorens terug naar het schip te sporen.  ($199 volwassene, $169 kind)
 • Classical Rome: Op 90 minuten rijd je naar Rome voor een geleide tour door het Vaticaan (museum, basiliek, Sint Pietersplein).  Na een drie gangenmaaltijd in een lokaal restaurant rijd je naar het Coloseum voor een geleide rondleiding.  ($219 volwassene, $189 kind)
 • Taste of Rome: Je rijdt 90 minuten naar Rome om er door de ruïnes van het Forum Romanum te wandelen, het Coloseum te bezichtigen en vervolgens naar het Sint Pietersplein te rijden in het Vaticaan waar je drie uur vrije tijd krijgt voor sightseeing en lunch (niet inbegrepen in de tour).  Je krijgt wel een ijsje.  ($125 volwassene, $99 kind)
 • Italian Countryside and Olive Oil: Op een half uurtje rijd je naar Tarquinia, een Middeleeuws uitziend dorpje.  Daar krijg je een gegidste rondleiding gevolgd door 45 minuten vrije tijd.  Vervolgens rijd je naar een lokale boerderij waar men olijfolie maakt die je daar kan proeven met andere lokale specialiteiten.  ($59 volwassene, $49 kind)
 • Vatican City, The Colisseum and Catacombs: Je rijdt een 90 minuten naar de Romeinse catacomben, een mysterieus ondergronds labyrinth van tunnels gekerfd uit vulcanische rotsen waar vroege christenen hun doden begroeven.  Vervolgens rijd je naar Rome voor een gegidste rondleiding door het Coloseum gevolgd door een lunch in een lokaal restaurant.  Daarna rijd je naar het Sint Pietersplein voor een rondleiding door de Sint Pieters-basiliek.  Je eindigt met wat vrije tijd.  ($199 volwassene, $179 kind)
 • Panoramic Rome and the Vatican – A Leisurely Tour: Op 90 minuten rijd je naar Rome waar je per bus langs Circus Maximus, de Boog van Constantijn, het Coloseum, het Forum Romanum en Castel Sant’ Angelo rijdt.  Je wordt vervolgens afgezet aan het Vaticaan voor 2 uur vrije tijd.  ($129 volwassene, $109 kind)
 • Private Vehicle – Civitavecchia: Je krijgt een auto met chauffeur ter je beschikking waarmee je Rome en de omliggende streek kan vertrekken, geheel volgens je eigen voorkeur. Je kan ook gids bijhuren voor in Rome.  De excursie duurt een 9 uur, maar je kan extra tijd bijbestellen.  (vanaf $1099 per voertuig)
 • Drive a Ferrari: Je wordt eerst op de hoogte gebracht hoe een Ferrari (F430 Spider F1, California of gelijkaardig) te besturen door een expert.  Je bent dan een deel van het Ferrari-team, waarbij je die zelf voor 40 minuten kan besturen langs geselecteerde heuvelachtige, bochtige wegen.  Je passeert bij verschillende historische raceplaatsen zoals the Mille Miglia die auto’s gemaakt heeft voor verschillende wereldberoemde merken zoals Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Bugatti, Mercedes-Benz en BMW.  Je stopt ook nog in Tarquinia voor een foto.  Je rijdt dan terug met de Ferrari naar het schip.  ($799, vanaf 21 jaar)
 • Rome on your own: Je rijdt 90 minuten naar Rome vergezeld van een gids die je de nodig uitleg geeft en plannetjes en foldertjes uitdeelt waarna je zelf 7 uur de tijd krijgt om in Rome rond te lopen.  Diezelfde bus haalt je dan weer op. ($99 volwassene, $59 kind)
 • Highlights of Rome for Families: Op 90 minuten rijd je naar Rome waar je eerst het Vaticaan bezoekt met een gids, inclusief 20 minuten vrije tijd, gevolgd door de lunch.  Je bezoekt dan de Trevi-fonteinen en je rijdt verder naar Villa Borghese waar de kinderen kunnen gaan kijken naar een poppenshow vergezeld van leden van het kinderentertainment-team, terwijl de volwassene aan sightseeing kunnen doen of gaan shoppen.  Als afsluiter is er een gegidste rondleiding door het Coloseum.  ($229 volwassene, $189 kind)

 

Shopping

Disney raadt één plaats aan om te bezoeken om te shoppen, maar er zijn er pak meer uiteraard.

 • Savelli: Hier hebben ze een grote selectie van religieuze artikelen en souvenirs (mozaiek, marmeren vazen, porselein, gouden of zilveren kruisen, …)

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.