Napels, Italië

Napels (Italiaans: Napoli; Napolitaans: Napule) is de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) en van de provincie Napels. De Napolitaanse agglomeratie heeft ruim 3 miljoen inwoners.

Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans, dat zover afwijkt van het Italiaans dat men het met meer recht een taal zou kunnen noemen (vergelijkbaar met de positie van het Catalaans in Spanje).

Napels ligt aan zee, aan de Golf van Napels. Vanaf de stad ziet men over het water de vulkaan Vesuvius, waar aan de voet de ruïnes van Pompei en Herculaneum liggen.

Napels herbergt de San Carlo, het oudste nog steeds actieve operatheater van Europa, dat zijn hoogtijdagen beleefde voor 1861, de val van de Bourbons. Het theatergebouw heeft 2.900 plaatsen.

In de Via San Pietro a Majella 35, vlak bij de Chiesa San Pietro a Majella gelegen, is het Conservatorio di San Pietro a Majella di Napoli.

De opening van de kabelspoorweg op de helling van de Vesuvius was de inspiratie voor het schrijven van het beroemde lied Funiculì Funiculà. Dit lied zou het begin worden van een traditie van vele beroemde Napolitaanse liederen, waaronder O Sole Mio, Santa Lucia en Torna a Surriento.

Qua cultuur heeft Napels nog steeds nauwe banden met Sicilië, en in het bijzonder Palermo.

High-lights zijn het uitzicht vanaf de berg Capodi het Palazzo Reale uit de 17e eeuw en rechts daarvan het Castel Nuovo met de enorme ronde torens (13e eeuw) en het oude stadsdeel Santa Lucia.

De Dom van Napels is gewijd aan San Gennaro (Sint Januari) en gebouwd op resten van eerdere kerken en heeft een kapel in barokstijl, waar de stadpatroon San Gennaro is begraven, na te zijn gemarteld bij Pozzuoli in 305 n. Chr.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Napels zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  Je kan ook dingen huren.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

 • Amalfi Coast and the Ruins of Pompeii: Je rijdt twee uur langs de schitterende kust van Amalfi, waarbij je ook een gegidste wandeling krijgt langs de historische sites met achteraf een uur vrije tijd in Amalfi, Maiori of Vietri sul Mare.  Je vervolgens lunch in een restaurant gelegen aan de kustlijn.  In de namiddag bezoek je gedurende anderhalf uur de ruïnes van Pompeii gevolgd door een bezoek aan een cameo-fabriek ($179 volwassene, $135 kind).
 • Pompeii, Sorrento and Capri: Je begint met een gegidste wandeling door Pompeii waarbij je ook op een Italiaans ijsje getrakteerd wordt.  Vervolgens rijd je lang de kustlijn naar Sorrento waar je wat vrije tijd krijgt en je luncht in een lokaal restaurant.  Daarna neem je de jetfoil naar Capri waar je de Piazzetta en de tuinen van Augustus bezoekt gevolgd door een uurtje vrije tijd waarna je de jetfoil terug naar Napels neemt. ($269 volwassene, $229 kind)
 • Mount Vesuvius Hike and Pompeii: Je rijdt 45 minuten naar de flank van de Vesuvius op een km hoogte.  Van daar kan je te voet verder richting de krater.  Na de wandeling rijd je naar Pompeii waar je eerst een pizza krijgt als lunch, waarna je een tour van 2 uur door de ruïnes krijgt. ($159 volwassene)
 • Pompeii half day: Je krijgt een tour van een goede 2 uur door de ruïnes van Pompeii waarna je getrakteerd wordt op een Italiaans ijsje. ($75 volwassene, $65 kind)
 • Pompeii, Sorrento and Capri – Adult only: Na een gegidste tour door de ruïnes van Pompeii en Italiaans ijsje rijd je via de mooie kustlijn naar Sorrento, waar je wat vrije tijd krijgt om rond te wandelen gevolgd door de lunch in een lokaal restaurant.  Daarna neem je de jetfoil naar Capri om er de Piazetta en de tuinen van Augustus te bezoeken, gevolgd door een uurtje vrije tijd om dan de jetfoil terug naar Napels te nemen.  ($269 volwassene)
 • Pompeii, Sorrento and Capri for families: Na een gegidste tour door de ruïnes van Pompeii rijd je via de mooie kustlijn naar Sorrento, waar je wat vrije tijd krijgt om rond te wandelen gevolgd door de lunch in een lokaal restaurant.  Daarna neem je de jetfoil naar Capri waar je een boottripje van 75 minuten maakt langs de rotsen van Faraglioni en de Marina Piccola om dan de jetfoil terug naar Napels te nemen. ($269 volwassene, $229 kind)
 • The Hidden Treasures of Herculaneum: Op een half uurtje rijd je naar Herculaneum aan de voet van de Vesuvius, dat beter bewaard is gebleven dan Pompeii.  Je krijgt een gegidste tour door de ruïnes van een uur, gevolgd door een schattenjacht door Herculaneum.  Daarna krijg je soft drink en een speciale prijs voor je deelname.  Alvorens terug naar het schip te rijden, breng je nog een bezoek aan een cameo-winkel.  ($89 volwassene, $69 kind)
 • The Island of Capri: Per jet-boat ben je op 50 minuten in Capri, waar je 20 minuten rijdt naar het museum en de tuinen van Villa San Michele in Anacapri, met adembenemend zicht over de stad en zijn haven.  Na je bezoek van een 45 minuten, krijg je nog een half uur vrij tijd in Anacapri, waarna je een lunch krijgt in een Italiaans restaurant in Capri Town.  Daar kan je nog de pittoreske Piazza Umberto met de San Stefano-kerk bezoeken, net als enkel winkels en cafés.  Je krijgt dan de keuze tussen een gegidst bezoek aan de tuinen van Augustus of meer dan de standaard 45 minuten vrije tijd, om dan daarna de jetfoil terug naar Napels te nemen.  ($149 volwassene, $125 kind)
 • Timeless Pompeii and the Flavor of Sorrento: Je rijdt een 75 minuten voorbij de Vesuvius en de kust naar Sorrento.  Daar kan je kiezen voor een gegidste rondleiding door het historische centrum, waarna je een uur vrije tijd krijgt om Corso Italia of het Correale-museum te bezoeken.  Hierna rijd je naar een plaats waar je getoond wordt hoe mozarella gemaakt wordt, die je daar ook kan proeven.  Hierop volgt de lunch.  In de namiddag krijg je nog een gegidste rondleiding van 90 minuten in Pompeii.  ($149 volwassene, $125 kind)
 • Treasures of Naples: Je krijgt een tour van 45 minuten door het museum van de schatten van St. Gennaro, waarna je de 13de-eeuwse Gothisch Kathedraal bezoekt en je door de oude straatjes wandelt om dan wat te shoppen in San Gregorio Armeno.  Je wandelt ook langs de Piazza Municipio, Piazza Plebiscito, Castle Nuovo, het San Carlo operahuis en het Villa Comunale-park.  Als laatste bezoek je een authentieke Napolitaanse pizzeria voor je lunch. ($89 volwassene, $75 kind)
 • Mt. Vesuvius by 4×4, Hike, Wine Tasting & Pompeii: Op drie kwartier ben je aan het nationale park van de Vesuvius waar je in een 4×4 stapt om door dat park te rijden.  Op een km hoogte kan je zelf te voet verder wandelen naar de top.  Je keert dan terug om een wijnboerderij te bezoeken die de Lacryma Christi-wijn produceert.  Je bezoekt de wijngaarden, ziet hoe die gemaakt wordt en kan 5 soorten proeven samen met pasta, bruschetta, kaas en salami.  Als laatste rijd je nog Pompeii voor een gegidste tour van een twee uur.  ($179 volwassene)
 • Stunning Sorrento & Amalfi Coast Drive (ft. Exclusive Youth Activity): Je rijdt drie kwartier langs de kust via de Vesuvius naar Sorrento.  Daar kunnen de kinderen deelnemen aan een les hoe pizza te maken in een lokaal restaurant samen met enkele leden van jeugdentertainmentteam.  De volwassenen kunnen ondertussen een gegidste tour doen van de stad of zelf 45 minuten vrij rondwandelen.  Daarna kunnen kinderen en volwassenen samen in datzelfde restaurant lunchen.  Dan ga je nog naar Amalfi, Maiori of Vietri sul Mare waar je een uurtje vrije tijd krijgt.  ($189 volwassene, $129 kind)
 • Private Motorboat Cruise of Naples: Per motorboot vaar je kust af met een keuze tussen 3 trips: Sorrento en Positano, Sorrento en Capri of Positano en Capri.  Tijdens de tour kan je genieten van een lunch in een vijfsterrenrestaurant en stoppen om even te zwemmen in een verlaten grot.  ($1599 per boot)
 • Private Vehicles – Naples: Je kan met een eigen auto voor een halve of hele dag de buurt rond Napels verkennen.  Je kan zelf de richting bepalen, waarbij je wel een chauffeur hebt of de chauffeur je laten gidsen.  Deze excursies duren minsten 4 tot 8 uur, maar je kan extra uren bij reserveren.  (vanaf $499 per auto)
 • Leisurely Sorrento: Je rijdt een 75 minuten langs de kustlijn naar Sorrento voor een niet-gegidste wandeling door de stad van een 90 minuten.  Je kan hierbij zelf bepalen waar je naartoe gaat en wat je bezoekt.  Er is een drankje of ijsje inbegrepen in de tour.  ($69 volwassene, $59 kind)
 • Positano and Sorrento: Via de kustlijn van Amalfi rijd je naar Positano.  Daar kan je kiezen voor een gegidste rondleiding door de stad of zelf wat rondwandelen.  Daarna rijd je naar Sorrento voor de lunch, waarna je nog vrije tijd krijgt om er zelf rond te wandelen.  ($325 volwassene, $259 kind)

 

Shopping

Disney raadt drie plaatsen aan om te bezoeken om te shoppen of iets te eten, maar er zijn er pak meer uiteraard.

 • Giovanni Apa (Pompeii): Hier maakt men cameo’s sinds 1848.  Je kan er ook een cameomuseum bezoeken en zien hoe cameo’s gemaakt worden.  Je kan er dan ook kopen uiteraard.
 • Cellini (Pompeii): Hier maakt men cameo’s en koralen sinds 1960, net naast de ruïnes van Pompeii.
 • Cuomo’s Lucky Store (Sorrento): De fijnste collectie van ingelegd hout.  Je kan er zien hou het gemaakt wordt en je kan er ook iets van je keuze kopen om mee te nemen naar huis.
 • Restaurant Musuem Caruso & Pizzeria Basilica (Sorrento): Een elegant restaurant en museum opgedragen aan Caruso in het historisch centrum van Sorrento.

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.