Tunis, Tunesië

Tunis is de hoofdstad en grootste stad van Tunesië. De stad telde 728.453 inwoners bij de volkstelling van 2004 tegen 596.654 bij die van 1984. Het ligt in het uiterste noorden van het land, aan de Middellandse Zee. Direct buiten Tunis liggen de restanten van het oude Carthago. Vooral de thermen (baden), de graven, het amfitheater en de restanten van het aquaduct zijn bezienswaardig. Een aangename bijkomstigheid is dat de afgravingen dicht bij zee liggen. De warme bronnen van Antonius Pius getuigen van de vroegere Romeinse aanwezigheid hier. Ook een museum behoort tot de aanwezige bezienswaardigheden. Immers, de geschiedenis begint hier al zo’n 8000 jaar v. Chr. In de tweede millenium v. Christus ontstond hier een Berberse plaats genaamd Tunes. In de loop van de eeuwen zou het een onderdeel worden van de Carthagen en later van Numidië. Gedurende de oudheid zou het altijd in de shaduw blijven staan van het nabij gelegen Carthago.

Met de komst van de Arabische legers in de 7e eeuw, kreeg de stad enige mate van betekenis als havenstad. In de 11e eeuw wist het als één van de weinige Tunesische steden, te ontsnappen aan de vernietigingen door de Banu Hilal. Van de 10e tot de 16e eeuw werd de stad geregeerd door een opeenvoling van Berberse dynastieën: de Ziriden, de Hammadiden, de Almohaden en de Hafsiden. Onder deze laatste twee, zou de stad uitgroeien tot één van de grootste en rijkste van de Islamitische wereld. Tot de 16e eeuw zou het de hoofdstad zijn van het koninkrijk van de Hafsiden. Net als de rest van Tunesië, werd de stad in de 16e eeuw verovert door de Ottomanen.

Zoals veel hedendaagse Islamitische steden heeft Tunis zowel een deel dat heel westers aandoet in architectuur, als een oude stad, wat vaak de medina genoemd wordt (Medina betekent gewoon stad in het Arabisch). Het Bardomuseum met een aantal wereldberoemde Romeinse mozaïeken bevindt zich ook in Tunis. Bezienswaardig verder is de souk Bab-el-Bahar die gerekend wordt tot een van de mooiste van Noord-Afrika. Ieder ambacht heeft hier zijn eigen plek. Zadelmakers, parfumeurs, tapijthandelaren, koperslagers, juwelenhandelaren, pottenbakkers enz. Een oriëntaals handelsleven met specifieke geuren, een warboel van kreten en een rijk palet van kleuren. En daarbovenuit steekt de 44 meter hoge minaret van de moskee die uit de 8e eeuw stamt. Tegenover het Dar Hoessein-paleis (met museum voor islamitische kunst) staan de moskeeën El-Ksar en de Kasba met de fraaie minaretten (uit 1200). Niet alle moskeeën zijn vrij toegankelijk. De Moorse stijlelementen zijn overheersend. Achter het Belvedere-park, onderaan de heuvelhelling, ligt de meest bekende bezienswaardigheid; in de harem van het voormalige Bardo-paleis is een museum ingericht dat na het Egyptische museum in Caïro de grootste betekenis heeft. Een unieke tentoonstelling van Romeinse mozaïeken, modellen van belangrijke ruïnes, Fenicische vondsten, Romeinse sarcofagen enz. bijeengebracht in wel 30 zalen.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Tunis zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

  • Bardo Museum, Medina, Carthage & Sidi Bou Said: Je rijdt een half uurtje naar Bardo voor het museum aldaar, een voorbeeld voor Arabisch-Moslim 17de- en 18de-eeuwse architectuur en decoratie.  Van daar rijd je naar het centrum van Tunis voor een gegidste wandeling door de oude stad, Medina, gevolgd door wat vrije tijd om daar de winkeltjes te wandelen in de smalle straatjes.  Je kan er parfum, tapijten, kruiden, koper, leer en ander handwerk kopen.  In Carthago geniet je van een snack en een drankje in een lokaal restaurant, waarna je de ruïnes bezoekt.  Je begint op de heuvel van Byrsa voor een panoramisch zicht over Tunis.  Je rijdt verder naar Sidi Bou Said, een stad vol met blauwe en witte huisjes verspreid over de bergflank uitkijken over de zee.  Je krijgt er een 50 minuten vrije tijd waarna je terug rijdt naar de pier. ($90 volwassene, $49 kind)
  • Bardo Museum and Medina for Families (with exclusive youth activity): Je rijdt een half uurtje naar Bardo voor het museum aldaar, een voorbeeld voor Arabisch-Moslim 17de- en 18de-eeuwse architectuur en decoratie.  Terwijl de volwassenen een gegidste rondleiding van 90 minuten krijgen, kunnen de kinderen onder begeleiding van mensen het jeugdentertainment-team hun eigen mozaïek maken.  Van daar rijd je naar het centrum van Tunis voor een gegidste wandeling door de oude stad, Medina, gevolgd door wat vrije tijd om daar de winkeltjes te wandelen in de smalle straatjes.  Je kan er parfum, tapijten, kruiden, koper, leer en ander handwerk kopen. ($79 volwassene, $45 kind)
  • Medina & Carthage: Je rijdt een 20 minuten naar Carthago om er de ruïnes te bezoeken, met onderweg een korte stop aan de Punische havens.  Daarna rijd je naar het centrum van Tunis om er te wandelen in oude stad, Medina.  Eerst krijg je een begeleide tour, daarna krijg je vrije tijd om je zelf door de souks te begeven.  ($45 volwassene, $29 kind)
  • Sidi Bou Said & Carthage: Je bezoekt na 20 minuten rijden de ruïnes van Carthago in een begeleide rondleiding van een 90 minuten.  Vervolgens rijd je naar het Moorse dorpje Sidi Bou Said.  Je kan er de baai van Tunis bewonderen, je bezoekt er Dar El Annabi museum gevolgd door een uur vrije tijd in het dorp.  ($45 volwassene, $29 kind)
  • Panoramic Tunis: Dit is een tour per bus langs tal van bezienswaardigheden.  Je rijdt lang een laan vol historisch Franse gebouwen, cafés en bakkerijen, Bab Bhar (de Franse haven, een van de hoofdingangen naar de oude stad), Carthago, het Presidentiëel paleis, de heuvel van Byrsa, door het dorpje La Goulette en zo terug naar de Pier.  Je stopt aan de Punische havens, het amfitheater van Carthago en de heuvel van Byrsa.  ($42 volwassene, $32 kind)
  • Pottery in Nabeul: Je rijd anderhalf uur naar Nabeul, gekend voor zijn pottenbakkerij.  Daar kan je zelf je eigen pot maken en meenemen als souvenir.  Je krijgt vervolgens nog een uur vrije tijd op de markt van Nabeul.  ($59 volwassene, $39 kind)
  • Beach Resort: Je rijdt 20 minuten naar Gammarth, een resort aan de zee, het juweel van het Tunesische toerisme met resorts lang de baaien.  Je krijgt er een welkomstdrankje en je kan een halve dag gebruik maken van het privé-strand van het hotel and het zwembad.  Zonnebed en parasol zijn inbegrepen.  Je kan er zwemmen, zonnebaden of wandelen langs de mooie kustlijn gedurende een 2 en een half uur. ($42 volwassene, $29 kind)
  • Dougga: Op anderhalf uur ben je in het Tebersouk-gebergte, waarna je in de Romeinse stad Dougga arriveert.  Daar krijg je een gegidste rondleiding lang het Romeinse theater, via een Romeinse weg naar het Windplein voor een bezoek aan het Capitool en enkele ruïnes van tempels die daar ontdekt zijn. ($39 volwassene, $29 kind)
  • Tunis on your own: Na een ritje van drie kwartier word je afgezet in het centrum van Tunis.  Na wat instrukties en tips van je lokale begeleider kan je er 2 uur en 3 kwartier vrij rondwandelen.  ($32 volwassene, $22 kind)

 

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.