Cadiz, Spanje

Cádiz is een havenstad in Zuidwest-Spanje. Cádiz is gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz. Het is een van de Andalusische havensteden die niet aan de Middellandse Zee liggen, noordwestelijk van de Zuilen van Hercules. De goed beschutte haven is in- en uitvoerhaven en fungeert ook als vissers- en passagiershaven (veerdienst op de Canarische Eilanden). De industrie omvat scheepsbouw en -reparatie (een van de grootste werven van Spanje) maar ook machine- en vliegtuigindustrie. Er is een militair vliegveld. Cádiz ligt op de punt van een smalle landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven; een 1400 m lange verkeersbrug verbindt de stad via de kortste weg met de vastelandzijde. Ook is er een verbinding met San Fernando in het zuiden. De belangrijkste gebouwen zijn de neoclassicistische kathedraal (1722-1838; met museum) en de Filippo-Nerikerk met werken van Murillo.

De stad kent momenteel een enorm mobiliteitsprobleem. Er bestaat voor automobilisten één hoofdtoegangsweg, komende vanuit het oosten, tot de stad. Er gaan stemmen op om in de toekomst als aderlating een groot viaduct over de baai van Cádiz in de noordwestelijke richting van Rota te bouwen.

Tijdens de 16e, 17e en 18e eeuw verbleef in Cádiz een ruim contingent Vlamingen en Brabanders. Hun aanwezigheid was het grootst rond de 17e eeuwwisseling. De plaatselijke archieven omvatten immers een kleine 700 testamenten van deze toenmalige kooplieden, merendeels uit de steden Antwerpen, Brugge en Gent, maar ook uit andere kleinere plaatsen zoals Koekelare, Zonnebeke, Rupelmonde en Okegem.

Bezienswaardigheden

  • Haven
  • Nieuwe Kathedraal
  • Verdedigingswerken
  • Archeologisch en beeldend museum
  • Theater Gran Teatro, Manuel de Falla
  • Romeins Theater

Disney Cruise Line besloot Cadiz niet meer op te nemen in hun Transatlantische cruises.  Daarom zijn hier verder geen uitstappen en shopping tips vermeld daar ze al niet meer actueel zullen zijn.

Comments are closed.