Gibraltar, UK

Gibraltar is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk: een zgn “Crown-dominion“. De stad ligt op een landtong in het uiterste zuiden van het Iberisch Schiereiland. Het gebied grenst aan Spanje en aan de Straat van Gibraltar. De Rots van Gibraltar is in de klassieke literatuur een van de Zuilen van Hercules; de andere zuil zou aan de overzijde staan bij Ksar Seghir op de Marokkaanse kust.

De zee was altijd heel belangrijk voor Gibraltar. De Rots van Gibraltar die de hele zee-engte controleert is dan ook de bestaansreden van het militaire complex op deze landtong, en de voornaamste reden voor het conflict over bezit van dit strategische punt. The Royal Navy Dockyard was voorheen Gibraltars belangrijkste werkgever. De haven is een deels militair complex van de Britse Royal Navy aan de westzijde, bovendien is er een belangrijke militaire basis in de Rots gebouwd met een observatiepost op de top van de Rots en er is nog steeds een militair garnizoen gestationeerd in Gibraltar. Militaire schepen doen nog steeds de haven aan en er zijn mogelijkheden om onderzeeërs te ontvangen en te herstellen, hetgeen steeds tot verhitte discussies leidt in Spanje. De in Gibraltar geregistreerde vloot (merchant marine) bestaat uit 26 schepen van 1000 ton of meer. Tot 2003 was er een snelle ferryverbinding met Tanger, Marokko maar nu moeten de passagiers via Algeciras of Tarifa gaan. Verschillende cruise liners bezoeken regelmatig de haven van Gibraltar. Deze aankomsten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Gibraltar alsook de shoppende dagjesmensen uit Spanje.

Gibraltar Airport heeft één start- en landingsbaan die zowat langs de grens met Spanje loopt. De piste is verlengd door uit te breiden over het water. De Winston Churchill Avenue, de enige weg tussen Spanje en Gibraltar, kruist de startbaan, waardoor het verkeer moet worden stilgelegd als er een vliegtuig landt of opstijgt. Het vliegveld is ook een militair vliegveld, volgende maatschappijen vliegen op Gibraltar: EasyJet, British Airways, Monarch en Iberia.

Een kabelbaan gaat van het zuiden van de stad naar de top met een tussenstop aan het Ape’s Den. De top is eigenlijk de 2e hoogste maar aan het einde van de kabelbaan is er een observatorium met een restaurant, terwijl op de hoogste top een militair complex staat.

Op de rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie in een natuurreservaat. Het gaat om een troep berberapen (Macaca sylvanus), die verder ook in Noord-Afrika voorkomen. Een legende zegt dat, wanneer de apen van de rots weg zijn, het met de Engelse heerschappij aldaar afgelopen is. Mede daarom wordt de populatie streng beschermd. De kolonie bestaat uit enige honderden dieren in drie verschillende troepen. De meeste apen zijn erg mak en kunnen uit de hand eten. Het is echter aan te raden dit alleen in overleg met een gids te doen. De apen komen soms tot in de stad en nieuwsgierig als ze zijn sluipen ze dan door open ramen of terrassen naar binnen in woningen. Als de apen worden opgeschrikt door de bewoners wil er nog wel eens een vaas of meubelstuk sneuvelen. Als de apen worden opgemerkt in de stad zorgt dat natuurlijk onmiddellijk voor veel bekijks, maar ook voor een speciaal team dat de apen vangt en opnieuw naar het reservaat brengt. Het is geweten dat het overigens steeds dezelfde apenwijfjes en hun nageslacht zijn die afzakken naar de stad.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Gibraltar zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

 • Rock tour: Op een half uurtje rijd je de rots van Gibraltar op naar St Michael’s Cave.  Daar krijg je een rondleiding van een half uurtje onder zicht van prachtige stalagtieten en stalagmieten.  Aan de uitgang zal je de beroemde apen van Gibraltar ontmoeten.  Terug aan boord van de bus passeer je via het Moorse kasteel naar het meest zuidelijke punt van Gibraltar, Europa Point.  Dan keer je terug naar het schip ($49 volwassene, $39 kind).
 • Panoramic Gibraltar and Afternoon Tea: Je rijdt noordwaarts richting Spaanse grens waarbij je het Amerikaanse oorlogsmonument en kerkhof van de slag bij Trafalgar passeert op je we naar Europa Point.  Je kan ook een foto maken van de moskee, het katholieke heiligdom en de vuurtoren.  Daarna rijd je naar het Caleta hotel voor een Engelse thee met zicht op de Middellandse Zee.  Op een heldere dag kan je da Noord-Afrikaanse kust zien aan de andere kant van de straat van Gibraltar ($52 volwassene, $42 kind).
 • Gibraltar Walking Tour: Je rijdt eerst naar de cable car om naar de top van de rots van Gibraltar te gaan.  Je krijgt een half uurtje vrije tijd om rond te wandelen alvorens naar St Michael’s Cave te gaan om de stalagmieten en stalagtieten te bewonderen.  Je wandelt dan een stukje terug naar beneden om daar de beroemde apen van Gibraltar te ontmoeten.  Vandaar gaat het naar Princess Caroline’s Battery en de ingang van de Great Siege Tunnels.  Daar krijg je een half uur durende gegidste rondleiding van de tunnels die gemaakt zijn als verdedigingssysteem.  Je rijdt dan terug naar het schip via het 14de eeuwse Moorse kasteel en de winkels in Main Street ($65 volwassene, $55 kind).
 • City Under Siege: Je rijdt 10′ naar de rots van Gibraltar om via de cable car naar de top te gaan.  Daar kan je 40′ vrij rondwandelen om daarna terug naar beneden te wandelen naar Middle Station voor een ontmoeting met de beroemde apen van Gibraltar.  Vandaar gaat het naar Princess Caroline’s Battery en de ingang van de Great Siege Tunnels.  Daar krijg je een half uur durende gegidste rondleiding van de tunnels die gemaakt zijn als verdedigingssysteem.  Vervolgens ga je naar het Gibraltar Museum waar je een half uur de tijd krijgt om alles te bekijken ($75 volwassene, $65 kind).
 • Flamenco and Tapas: Je rijdt naar Catalan Bay waar je een klein vissersdorpje kan bekijken alvores naar het meeste zuidelijke punt van Gibraltar te gaan, Europa Point.  Vervolgens rijd je naar de Spaanse grens naar restaurant El Barco in La Linea de la Concepcion, waar je traditionele Spaanse tapa’s kan proeven opgeluisterd met een Flamenco-presentatie van de groep Cuardo Flamenco ($69 volwassene, $54 kind).
 • Fortress Gibraltar: Je rijdt lang de kustlijn naar Europa Point voor een korte stop daar.  Vervolgens rijd je naar de Spaanse grens naar de ingang van de tunnels uit WOII, meer bepaald naar Hay’s Level waar je een gegidste rondleiding krijgt ($55 volwassene, $45 kind).
 • Dolphin World: Op 5′ ben je aan het dok waar je aan boord gaat van de Brixham Belle ferry voor een tocht in de Straat van Gibraltar op zoek naar dolfijnen.  Ondertussen krijg je ook wat uitleg over de geschiedenis achter de rots van Gibraltar met zicht op Afrika.  Je krijgt een drankje aangeboden ook ($59 volwassene, $49 kind).
 • Explore the Rock on Your Own: Je wordt naar de cable car gebracht om zo naar de top van de rots van Gibraltar te gaan.  Daar kan je dan doen waar je zin in hebt (rondwandelen, St Michael’s Cave, naar de beroemde apen gaan kijken, shoppen in Main Street, …).  Tot 3 uur nadat de tour begonnen is, kan je opgehaald worden aan het vertrekpunt van de cable car om terug te gaan naar het schip, later ben je op jezelf aangewezen ($42 volwassene, $32 kind).

 

Shopping

Disney raadt enkele plaatsen aan om te bezoeken om te shoppen, maar er zijn er pak meer uiteraard.

 • Just Diamonds (diamanten, armbanden, oorringen, ringen, …)
 • Essardas (juwelen met edelstenen)
 • Crown Jewels (juwelen met gekleurde edelstenen)
 • Jewels and Gems (horloges en juwelen)
 • Jasons (kristal, Lladro, parels en juwelen)
 • Antonio Jewellers (juwelen met diamanten en horloges)
 • Prestige Jewellers (diamanten en swarovski)
 • Antonio Jewellers II (juwelen, diamanten, zonnebrillen)
 • Tous (juwelen in klassieke en moderne ontwerpen met het teddybeer-logo)
 • Gibraltar Crystal (handgemaakt kristal van de rots van Gibraltar)

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.