Tenerife, Spanje

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, een tot Spanje behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan, 200 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is. Voor de eilandbewoners is het carnaval een belangrijk feest van het jaar. Dat geldt ook voor “Romeria” (wat vrij vertaald “oogstfeest” betekent), met zijn Baile de Mago, ofwel boerendans. De “Romeria” wordt hoofdzakelijk in het noorden van het eiland gevierd, door zowel jong en oud in de lokale klederdracht.

Bezienswaardigheden

  • El Teide
  • Aan de oostkust van Tenerife liggen de piramides van Güímar
  • Loro Parque in het plaatsje Punta Brava, Puerto de la Cruz, een groot attractiepark met dierenshows.
  • Siam Park, een groot waterpark

Toerisme

Het zuidwesten van Tenerife wordt veelal bezocht door toeristen. Hier zijn dan ook veel accommodaties te vinden. De plaats Puerto de la Cruz aan de noordelijke kust is een belangrijke badplaats. Tenerife heeft twee moderne internationale luchthavens (Tenerife Noord en Zuid) die het eiland verbinden met diverse steden in Europa. Vanuit Nederland of België is het ongeveer 4½ uur vliegen naar Tenerife of één van de de andere Canarische Eilanden. Tenerife beschikt over een moderne wegeninfrastructuur. Twee autosnelwegen verbinden noord en zuid en regelmatige diensten van autobussen bereiken alle punten van het eiland.

Wandelen

Wandelen op de Canarische Eilanden is erg populair. Tenerife kent honderden gemarkeerde wandelpaden welke men individueel of onder begeleiding kan begaan. Met name het dorp Vilaflor (1500 m hoog) biedt uitgelezen mogelijkheden voor wandelingen. Bijna de helft van het eiland is beschermd natuurgebied. Hieronder vallen onder andere het nationaal park van de Teide, het dennenbos van La Esperanza en het gebergte van Anaga. In Anaga is een onderdeel van de bossen van laurierbomen. De Laurisilva is een dicht bos waarin vooral laurierachtigen en varens te vinden zijn. Deze planten zijn tijdens het Tertiair verdwenen uit het Mediterane bekken en zijn vandaag de dag alleen nog te vinden in Macaronesië, waartoe ook de Canarische Eilanden behoren.

Dolfijnen en walvissen

In de strook die Tenerife van la Gomera scheidt, leeft een kolonie van tropische calderones, alsmede dolfijnen en andere walvisachtigen. Dagelijks vertrekken er verschillende bootjes vanuit de havens van Los Cristianos, Puerto Colon en Puerto Santiago (allen in het zuiden gelegen) om de dieren te bekijken. Het komt regelmatig voor dat de dieren de bootjes tot op enkele meters naderen.

Gastronomie

De keuken op Tenerife heeft, vooral in de toeristische centra, een groot aanbod. Onder de traditionele specialiteiten is het grootste aanbod de papas arrugadas, de mojos rojo en verde (sausjes van pepers of koriander), verschillende soorten honing en zeevruchten. Van alle producten uit de Canarische keuken is gofio de voornaamste. Dit bestaat onder andere uit geroosterd tarwebloem. In Tenerife bestaat een grote kaastraditie voortkomende van de inheemse bevolking, die voor het grootste deel van hun culinaire behoeften aangewezen was op geiten en schapen.

(bron: wikipedia.org)

Disney Cruise Line besloot Tenerife niet meer op te nemen in het traject van de Transatlantische cruises van 2010 en 2011.  Daarom zijn hier verder geen uitstappen en shopping tips vermeld daar ze al niet meer actueel zullen zijn.

Comments are closed.