Cozumel

Cozumel is een eiland in de Caribische Zee, voor de kust van Mexico. Het is een populaire toeristenbestemming en bekend vanwege de mogelijkheid tot scubaduiken. Het is ook een populaire aanleghaven voor cruiseschepen. Het eiland Cozumel komt overeen met de gemeente Cozumel, een van de acht gemeentes van de deelstaat Quintana Roo. Met een lengte van 48 kilometer, een breedte van 16 kilometer en een oppervlakte van circa 760 km² is Cozumel het grootste eiland van Mexico.  Er wonen zo’n 60000 mensen. Er zijn Olmeekse artefacten op Cozumel aangetroffen en ook de Maya’s hebben er gewoond. Voor de Maya was het een heilig eiland gewijd aan de godin Ixchel. Ze noemden het eiland Ah Cuzumil Peten, plaats van de ondiepten. De grootste Maya ruïnes zijn platgebulldozerd om er een vliegveld aan te kunnen leggen. Jerónimo de Aguilar en Gonzalo Guerrero waren in 1511 de eerste Europeanen die (na een schipbreuk) Cozumel bereikten. Juan de Grijalva ontdekte het eiland 1518 en Hernán Cortés landde er een jaar later. Oorspronkelijk leefden er 40.000 Maya, maar aan het eind van de zestiende eeuw was het eiland door een pokkenepidemie bijna verlaten. De volgende eeuwen was het eiland praktisch onbewoond, al diende het als uitvalsbasis voor piraten. Tijdens de Kastenoorlog vluchtten velen naar Cozumel en sindsdien is het eiland weer bewoond.

(wikipedia.org)

 

Activiteiten

In Cozumel zijn er heel wat activiteiten die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  De prijzen vermeld zijn van begin 2009.

 • Xcaret Eco Archeological Park: Een trip van 45′ per boot en 20′ met een bus brengt je naar Xcaret Eco Archeological Park aan de Mexicaanse kust.  Je bezoekt er oude ruïnes, botanische tuinen, witte stranden en je kan er zwemmen in een ondergrondse rivier ($105 volwassene, $80 kind).
 • Tulum Ruins: Een trip van 45′ per boot en een uur met een bus brengt je naar een oude ommuurde stad, Tulum, gebouwd door de Maya’s.
 • Four Elements, A Mayan Experience: Je rijdt naar Chikinha, een paar minuten van Playa Del Carmen.  Je begint de dag met een fietstocht door het landschap van Don Silvano, waar je zal leren over hoe de Maya’s hun land bewerkten.  Je bezoekt er Canotes, een soort grottenstelsel waar je in kan rondzwemmen in kristalhelder water.  Na een tochtje over de jungle eindigt de dag in de mystieke droge Canope van Aluxes waar je een traditioneel reinigingsritueel van de Maya’s kan bijwonen.  Daarna krijg je nog een Yucatecaanse lunch ($99 volwassene).
 • Caverns and Underground Snorkel: Na een trip van 45′ per boot en 15′ in een open wagen, kom je aan bij de Chac Tun grotten.  Een gids leidt je door grotten en smalle doorgangen om de geheimen van de Maya’s te ontdekken en fascinerende verhalen over hen te aanhoren.  Anderhalf uur later kan je zwemmen en snorkelen in grotten.  Hierna kan je nog een uurtje vrij doorbrengenin Playa Del Carmen ($75 volwassene, $65 kind).
 • Cozumel’s Golf Excursion: Pot een paar balletjes in de Cozumel Country Club, waar een door Jack-Nicklaus ontworpen golfparcours op je wacht tussen de palmbomen en met panoramisch zicht ($165 volwassene).
 • Certified Scuba Tour: Duik 21 tot 24 m in de zee tussen de tropische vissen en koralen.  Daarna kan je nog eens 15 tot 18 m duiken in het kristalheldere blauwe water aan de kust van Cozumel ($94 volwassene).
 • Dolphin Discovery Channel: Na een rit van 20′ per taxi kom je aan in Chankanaab National Park waar je dicht bij de dolfijnen kan komen.  Je kan er tussen zwemmen gedurende een half uur in een bassin van een meter diep ($110 volwassene, $96 kind).
 • Dolphin Discovery Observer: Hetzelfde als de vorige uitstap, maar hier kijk je toe van op een afstand in plaats van mee in het bassin te springen ($49 volwassene, $49 kind).
 • Dolphin, Push, Pull & Swim: Je maakt eerst kennis met de dolfijnen, je kan ze strelen en kussen.  Dan neem je plaats op een Boogie Board dat wordt voortgeduwd door een dolfijn.  Daarna krijg je nog vrije tijd in Chankanaab waarbij je botanische tuinen en replica’s van archeologische sites kan bezoeken, snorkelen of op strand wandelen of liggen ($139 volwassene, $139 kind).
 • Mayan Frontier Horseback Riding Tour: Reis terug in de tijd zitten op een paard naar de mysterieuze wereld van de Maya’s.  Je kan ook een werkende ranch met runderen, pony’s en andere dieren bezoeken ($85 volwassene).
 • Jeep Exploration (Not off road): Je trekt over het eiland per jeep (max 4 personen per wagen) waarbij je het 2000 jaar oude dorp El Cedral bezoekt, waarna je langs de Oostelijke kust van het eiland rijdt met adembenemend zicht op op de Caribische Zee en de mystieke tropische jungle.  Je kan een pauze nemen voor een Mexicaanse lunch en voor wat spelletjes op een stukje privaat strand ($85 volwassene, $75 kind).
 • Fury Catamaran Sail, Snorkel & Beach Party: Je zeilt in de Caribische Zee aan boord van een catamaran van 20 m lang waarna je kan gaan snorkelen.  Daarna trek je naar het strand om te relaxen of je kan kiezen voor te gaan kayakken of wat volleybal te spelen ($49 volwassene, $28 kind).
 • Cozumel Beach Break: Je krijgt 4 uur de tijd om te relaxen op Playa Mia Beach.  Je kan er ook in het zwembad springen, genieten van het entertainment of spelletjes spelen.  Een lunch en drank is inbegrepen ($59 volwassene, $46 kind).
 • Cozumel Ruins and Beach Tour: Bezoek de San Gervasio Ruïnes en ontdek de mysterieus afdrukken van rode handen op de Temple of the Hands.  Daarna relax je nog wat aan Playa Mia Beach ($49 volwassene, $33 kind).
 • Atlantis Submarine Expedition: Duik onder water in de US Coast Gard onderzeëer, Atlantis, voor een ontmoeten van dichtbij met de wonderen van de oceaan: tropische vissen, koralen, … op 33,5 m diepte ($99 volwassene, $57 kind).
 • Discover Snorkel: Eerst leer je de basis van snorkelen, alvorens het echte werk waarbij je een duik neemt in het kristalheldere water van Cozumel waarbij je spectaculaire onderwaterzichten te zien krijgt en je tussen de tropische vissen zwemt ($32 volwassene, $23 kind).
 • Oceanview Explorer Tour: Krijg een schitterende zicht op de onderwaterwereld van in de semi-onderzeëer Ocean View Explorer terwijl je toch droog blijft ($42 volwassene, $31 kind).
 • Dune Buggy and Beach Snorkel Combo: Je maakt een trip met een dune buggy lang de Oostelijke kust van Cozumel.  Je passeert in San Miguel, via het hotel district en zo terug naar de Caribische kust om te gaan snorkelen, zwemmen en relaxen ($90 volwassene, $80 kind).
 • Clear Kayak and Beach Snorkel Combo: Een unieke kijk op de Caraïben.  Na 10 minuutjes ben op Uvas Beach waar je een tripje met een kayak maakt waar je kan doorkijken in het water om te koraalriffen te bewonderen.  Hierna kan je 40′ snorkelen om de dag te beëindigen met 2 drankjes en vers fruit, inbegrepen in deze excursie ($61 volwassene).
 • Jungle Hike Expedition: Je wordt eerst per bus naar het welcome center gebracht waar je je jungle adventure rugzak krijgt inclusief verrekijker, kompas, fles water en ontdekkingsboek.  De gids begeleid je dan op een stevige wandeling door de jungle ($58 volwassene).
 • Power Snorkel Treasure Hunt: Na 20′ rijden per taxi kom je aan op Aqua Beach waar je uitleg krijgt hoe je snorkelgerei and Sea Doo Scooters te gebruiken.  Begeleid door een professionele duikmeester begin je dan aan een onderwaterzoektocht naar verborgen munten.  Na 45′ keer je terug naar het strand om wat te relaxen en een lichte snack te eten alvorens terug te keren naar het schip ($59 volwassene).
 • Speed Boat Beach Escape: Na een ritje van 20′ naar Barracuda Beach ga je aan boord van een tweepersoons speedboat.  Je vaart langs de stranden van Cozumel met tussendoor een break om even te zwemmen in de Caribische Zee.  Op Barracuda Beach kan je dan nog wat relaxen of wat beach volleybal spelen ($88 volwassene).
 • Mexican Cuisine Workshop and Tasting: Na een ritje van 25′ naar Playa Mia Grand Beach Park zal een chef je introduceren in de kunst van het Mexicaans koken.  Je zal dan zelf een viergangenmenu klaarmaken met aangepaste wijnen.  Daarna kan je nog twee uur relaxen of spelen op het private strand van het park ($69 volwassene).
 • Eco-Park and Snorkel: Je rijdt in een open bus naar Punta Sur Ecological Park, wat een 35′ duurt, waar je twee uur kan rondkijken en een uurtje op het strand doorbrengen of gaan snorkelen.  Op de weg zal je kort stoppen bij een meer vol krokodillen, een oud gebouw van de Maya’s en de Punta Sur vuurtoren en het zeevaartmuseum.  Hierna kan je relaxen op het strand of wat snorkelen ($49 volwassene, $34 kind).
 • Discover Mexico and Chankanaab: Je rijdt 20′ naar Chankanaab Park waar je ingeleid wordt in het snorkelen en je dat daar dan voor 2 en een half uur kan doen.  Hierna word je per taxi naar Discover Mexico Park gevoerd voor een traditionele Mexicaanse lunch waarbij je deelneemt aan een Mexicaanse Fiesta met typische Mexicaanse spelletjes, piñatas en andere verrassingen en dit gedurende een twee uur ($59 volwassene, $39 kind).
 • Cozumel Highlights and Mayan Ruins: Je maakt een tour met bus met airconditioning.  Je stopt aan de ruïnes van San Gervasio (waarbij je gids je meer details zal vertellen en alles kaderen in de geschiedenis), El Mirador voor een prachtig uitzicht en El Cedral, gesticht door de Spanjaarden en de plaats waar de eerste katholieke miss gehouden werd op Cozumel ($49 volwassene, $37 kind).
 • Sea Trek Helmet Dive and Pearl Farm: Je rijdt 5′ per taxi naar Pearl Farm, waar je een uitleg krijgt over de geschiedenis van het parelvissen in Mexico.  Daar krijg je een briefing over helmduiken, waarna je gebruik makend van de Sea Trek-technologie het onderwaterleven kan bewonderen.  Je klimt via een ladder eerst 6 m naar beneden om daar 25′ rond te zwemmen.  Hierna kan je als je wil nog wat snorkelen alvorens terug te keren ($95 volwassene).
 • Snuba Cozumel: Snuba is de volgende stap na snorkelen en geeft je de kans dit te doen zonder een gecertifieerde duiker te moeten zijn!  Snuba is onderwater zwemmen met een stel vinnen en alle materiaal zoals je gewoon zou duiken met dat verschil dat de zuurstofflessen niet op je rug hangen, maar drijven op een vlot boven het wateroppervlak.  Je blijft hierbij 25′ onder water op een diepte van 4,5 à 6 m begeleid door een gecertifieerde duiker ($69 volwassene).
 • 3 Reef Snorkel: Je krijgt 30′ minuten om te snorkelen op elke stop die je maakt met je boot.  Je stopt aan drie riffen: Paraiso Bajo, Paraiso Profundo en Dzul Ha ($49 volwassene, $39 kind).
 • Cozumel Underwater Scooter: Je vaart eerst naar de plaats om onderwater te duiken met je onderwaterscooter, waar je dan 25′ de onderwaterwereld kan bewonderen.  Bij het terugkeren kan je nog snorkelen, relaxen en genieten van een drankje en een snack ($105 volwassene).
 • Adventure Park, Zip Line and Snorkel: Op het strand van Adventure Park krijg je je harnas, helm en klimschoenen om je dan uit te leven tussen de zes spectaculaire adventure torens.  Je kan van de ene toren naar de andere via zip lines of hangbruggen via 70 klimroutes. Hierna kan je nog even snorkelen in de zee van Cozumel ($75 volwassene).

 

Shopping

 • Diamonds International
 • Tanzanite International
 • Cariloha: allerlei producten (t-shirts, zonnebrillen, horloges, handtassen, …) gemaakt van bamboe
 • Del Sol: alles wat hier verkocht wordt, krijgt kleur in de zon
 • Effy Jewelers
 • Colombian Emeralds International
 • Goodmark Gallery
 • Diamond International Watch & Design
 • Gallery Istanbul: handgemaakte tapijten uit Turkije, Perzië, Nepal, China en India
 • Touch of Gold
 • World of Jewels
 • Tanya Moss
 • Silver Emporium
 • Los Cinco Soles: kunst, beeldjes en zilverwerk
 • Viva Mexico: typisch Mexicaanse souvenirs
 • Ron Jon Surf Shop
 • Rachat & Romero

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.