La Spezia, Italië

La Spezia is een stad in de regio Ligurië, in Noord-Italië, aan de Golf van La Spezia. De stad ligt ten zuidoosten van Genua, ten westen van Bologna en ten noordwesten van Florence, tussen Genua en Pisa. Het is een van de belangrijkste militaire en commerciële havensteden, gelegen aan de Ligurische Zee. Verder is OTO Melara, een van de grootste militaire industrieën van Italië, in deze stad gevestigd. In 2001 had de stad 91.391 inwoners. La Spezia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

La Spezia heeft geen werkelijk bijzondere historische of architectonische kenmerken, op de moderne Cristo Re alla Spezia-kathedraal van circa 1960 en het Lia Art museum na. Het postkantoor vertoont enkele futuristische mozaïeken van Enrico Prampolini.

De stad is uitzonderlijk in Italië doordat het een zeer moderne stad is – bijna alle gebouwen dateren van 1920 of later – en weinig bezienswaardigheden heeft. Evengoed bevinden zich in de provincie mooie plaatsen, waaronder Lerici, Portovenere en de Cinque Terre, die alle aan de Golf van La Spezia liggen, aan de Tyrreense Zee.

In de onmiddellijke nabijheid ligt het ‘zeeroversnest’ Porto Venere, een karakteristiek oud stadje met ruim 5000 inwoners (1997). Oplopend gebouwd tegen een rotsachtige berghelling zijn steile straatjes en traptreden heel gewoon. Hoge witte huizen, waarvan sommigen nog uit de 12e eeuw stammen, maken deze plek schilderachtig. De Genuaanse tijd is terug te vinden in de hier en daar versterkte hoekhuizen. De kathedraal San Lorenzo, ook 12e eeuws, heeft een mooi portaal met veel religieuze voorstellingen. Er boven uit torent de machtige citadel, een vesting die in de 16e eeuw werd neergezet en later uitgebouwd ter verdediging van La Spezia.

Op het uiterste puntje van het schiereiland staat het kleine kerkje San Pietro uit de 13e eeuw. De marmeren vloer getuigt zelfs uit de 6e eeuw. Vanaf dit punt heeft men een fraai uitzicht over de Golf van La Spezia en de eilandjes Tino en Palmaria op 150 meter aan de overkant. Hier wordt nog steeds het befaamde zwart-geel geaderde Portoro-marmer gedolven. Ook in de nabijheid liggen de groeven van het Carrara-marmer waar ook reeds Michelangelo zelf zijn beste stukken marmer reserveerde. Bezienswaardig is verder nog de Dom Santa Maria Assunta (v.a. 1377).

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In La Spezia zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  Je kan ook dingen huren.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

 • Florence and Pisa: Je rijdt twee en een half uur door Toscane naar Firenze om daar een gegidste wandeling te doen van opnieuwe twee en een half uur langs o.a. Piazza Santa Croce en Piazza della Signoria met het Palazzo Vecchio.  Je wandelt over de Ponte Vecchio naar de kathedraal van Santa Maria del Fiore.  Je krijgt lunch in een lokaal restaurant om vervolgens een uur te rijden naar Pisa.  Je wandelt dan naar Miracle Square naar de toren van Pisa waar je een half uur vrije tijd krijgt.  ($189 volwassene, $159 kind)
 • Discovering Florence: Je rijdt twee en een half uur door Toscane naar Firenze voor een gegidste wandeling waarbij je Piazza Croce, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio en de kathedraal van Santa Maria del Fiore passeert.  Je krijgt dan lunch in een lokaal restaurant gevolgd door 45 minuten vrije tijd.  ($179 volwassene, $149 kind)
 • Pisa: Op 75 minuten rijd je naar Pisa waar je een gegidste rondleiding van een uur krijgt waarbij je de kathedraal, het klooster en de scheve toren passeert.  Je krijgt er nog een half uur vrije waarbij je eventueel de toren kan beklimmen.  ($89 volwassene, $75 kind)
 • Pisa – Climb the Tower: Je rijdt op 75 minuten naar Pisa door Toscane.  Je begint je tour met een bezoek aan een Toscaans graf, waarna een aan boord van een kleine trein naar de Campo del Miracoli rijdt waar je een gegidste rondleiding krijgt en je de toren van Pisa beklimt, waarna je nog een aperitief of een thee aangeboden wordt.  ($179 volwassene, $149 kind)
 • Portofino and Santa Margherita: Je rijdt 75 minuten naar Santa Margherita.  Daar ga je aan boord van een boot naar Portofino met zijn kleurrijke huizen en haven.  Daar bezoek je de Piazzetta en krijg je nog een half uur vrije tijd om te shoppen.  Terug in Santa Margherita is er nog een pizza party.  ($125 volwassene, $109 kind)
 • Cinque Terre Scenic Boat Tour: Je vaart een uurtje met een boot langs een reeks van 5 dorpjes genoemd “Cinque Terre”, waar de tijd lijkt stil te staan.  Deze zijn UNESCO-erfgoed, historische dorpjes met ommuurde wallen, kronkelende paadjes, mooie stranden en gebouwen boven de rotsigen kliffen.  Je stopt eerst in Vernazza, waar je een uur blijft om vervolgens naar Monterosso te varen voor een wandeling van een 45 minuten met een gids.  Als afsluiter krijg je er nog een half uur vrije tijd.  ($129 volwassene, $109 kind)
 • Explore Lucca and Pisa: Op 70 minuten rijd je naar het ommuurde dorpje Lucca.  Daar krijg je een gegidste rondleiding door de stad van een twee uur.  Hierbij passeer je Basilica di San Frediano, het oude Romeinse theater op de Piazza Anfiteatro en de Cathedral di San Martino, waar schilderijen van Tintoretto en Ghirlandaio hangen.  Hierna krijg je lunch in een lokaal restaurant, waarna je naar Pisa rijdt en naar de Campo del Mirocoli wandelt waar de scheve toren van Pisa staat.  Daar krijg je anderhalf uur vrije tijd.  ($189 volwassene, $139 kind)
 • Private Vehicle – La Spezia: Je voor een halve of hele dag een auto of busje met chauffeur huren om je eigen reisweg in de streek samen te stellen.  Je kan er ook nog een gids bijbestellen.  (Vanaf $1199 voor een auto)
 • Lerici’s Castle and Dinosaurs: Op een half uurtje rijd je naar Lericci.  Je wandelt door het stadje naar het oude kasteel, waar je gedurende een geleid bezoek van 90 minuten het kasteel kan bewonderen en naar een tentoonstelling kan kijken over hoe dinosaurussen zouden geleefd hebben en wat er in de buurt over gevonden is.  Kinderen kunnen uit een stuk plaaster een voetafdruk van een dinosaurus maken om zo te begrijpen wat fossielen eigenlijk zijn.  Na het bezoek krijg je een drankje en wat versnaperingen aangeboden om vervolgens nog een gegidste tour van een half uur door het stadje te doen waarna je nog een uur vrije tijd krijgt.  ($105 volwassene, $89 kind)
 • Florence on your own: Je rij twee en een half uur door Toscane naar Firenze.  Daarbij krijg je onderweg tips wat te doen in Firenze.  Vervolgens kan je zelf Firenze bezoeken op je eigen tempo.  Op een afgesproken tijdstip wordt je terug opgehaald op een afgesproken punt.  ($85 volwassene, $64 kind)
 • Florence and Michelangelo: Je rijdt op twee en een half uur naar Firenze door Toscane.  Je begint met een gegidste wandeling van twee en een half uur lang Piazza San Croce en Piazza della Signoria met het Palazzo Vecchio en de Uffizi-gallerij.  Je wandelt over de Ponte Vecchio naar de Cathedral Santa Maria del Fiore.  Je gaat binnen in de Accademia di Belli Arti museum.  Daarna krijg je een authenthieke Italiaanse lunch in een lokaal restaurant gevolgd door 75 minuten vrije tijd.  ($239 volwassene, $179 kind)
 • Ferrari and Maranello: Je start met een panoramische tour langs de Appenijnen, Parma en de Po-vallei.  In Maranello, het hart van de Italiaanse race-industrie, kan je de faciliteiten van Ferrari, Lamborghini, Maserati, De Tommaso en Ducati van dichtbij bekijken.  Je krijgt een tour van een uur door de Galleria Ferrari, wandelt door de Ferrari-shop om dan het privé-racecircuit van Ferrari te bezichtigen.  Daarna krijg je lunch in een lokaal restaurant.  Vervolgens rijd je naar het Maserati museum waar je een half uur krijgt om de collectie van 23 wagens te bewonderen.  Je sluit af met kaas proeven, de Parmiggiano Reggiano.

 

Shopping

Disney raadt vijf plaatsen in Firenze aan om te bezoeken om te shoppen, maar er zijn er pak meer uiteraard.

 • The Gold Corner: Designer juwelen en originele Romeinse munten.
 • Italianloves: Italiaanse wijnen en Olijfolie.
 • La Galleria Michelangelo: Italiaans leder en 18 kt. goud.
 • Mishuri and the Gold Market: Italiaans leder en 18 kt. goud.
 • Bartolucci: Allerlei dingen handgemaakt in hout.

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.