La Valetta, Malta

La Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta, op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad is gebouwd in de 16e eeuw; op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd. Paus Pius IV gaf ingenieur Fransesco Laparelli opdracht de stad te ontwerpen. De stad werd vernoemd naar Grootmeester Jean de la Vallette († 1568), die in 1565 het eiland met succes tegen een Turkse belegering verdedigde. De stad heeft een uniek laat-middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring. Het is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een belangrijk verkeersknooppunt en heeft een mooie haven. Het centrum telt zo’n 7000 inwoners, maar in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 300.000 mensen.

Valletta is een vooraf ‘geplande’ stad, wat terug te vinden is in het schaakbordpatroon (gridpatroon) volgens welke de straten zijn aangelegd. De stad (in het Maltees aangeduid als ‘Il-Belt’, De Stad) werd gebouwd door de regerende Orde van Malta. De leden van deze ridderorde kwamen uit verschillende landen en regio’s in Europa, ‘langues’ genoemd. Elk van deze ‘langues’ had zijn eigen hoofdkwartier in de stad, ‘auberges’ genaamd. Diverse van deze auberges zijn in volle glorie bewaard gebleven, zoals de ‘Auberge de Castille’, nu zetel van de premier van Malta.

Het Grootmeesterspaleis huisvestte de leider van de orde, de Grootmeester. Later werd dit paleis het kantoor van de president.

De kunstschilder Caravaggio verbleef begin 17e eeuw een tijd op Malta en schilderde er zijn beroemde Onthoofding van Johannes de Doper. Dit schilderij bevindt zich in de Sint-Janscokathedraal van Valletta. In deze kerk zijn er ook vele graftombes van de Maltezer Ridders, gemarkeerd met blokken gekleurd marmer.

Even buiten Valletta, bij het dorpje Attard, ligt het paleis en de tuinen van San Anton, waar de grootmeester van de Maltezer Ridders gebruikelijk de zomer doorbracht, alsmede de residentie van de president.

Valletta is tevens bekend door het Verdrag van Valletta, ook wel Verdrag van Malta genoemd, waarin de omgang met archeologisch erfgoed door de Europese Unie is geregeld.

(bron: wikipedia.org)

 

Activiteiten

In La Valetta zijn er ook heel wat activiteiten en rondleidingen die georganiseerd worden en waar je tegen betaling kan aan deelnemen.  Je kan ook dingen huren.  De prijzen vermeld zijn van 2010.

 • Valetta & Mdina – A Tale of Two Cities: Je rijdt een 15 minuten naar La Valetta, waar je een te voet een begeleide tour krijgt langs o.a. St. John Co-Cathedral (met Carravaggio’s meesterwerk ‘The Beheading of St. John’) en je een bezoek brengt aan het Magisterial Palace.  Daarna rijd je naar Mdina voor een wandeling door de smalle straatjes daar en een bezoek aan St. Paul’s Cathedral en de Ramparts, waarna je terugrijd naar het schip. ($49 volwassene, $25 kind)
 • Mdina, Mosta & Shopping: Je rijd een 30tal minuten naar Mosta waar je een begeleide tour doet langs de Mosta Dome, St. Paul’s Cathedral en de Ramparts.  Daarna rijd je een drie kwartier naar Ta’ Qali Handicrafts Village om de lokale ambachtslieden aan het werk te zien, waarna je terug naar het schip rijdt. ($32 volwassene, $20 kind)
 • Blue Grotto Boat Trip & Fishing Village: Je rijdt 40 minuten naar Wied iz-Zurrieq voor een panoramisch zicht over de natuurlijke rotsformaties daar om vervolgens aan boord te gaan van je boot die je langs de rotsen aan de kust vaart onderdoor de beroemde boog die naar Blue Grotto leidt.  Naast de Blue Grotto zal je nog vijf andere grotten zien.  Vervolgens rijd je naar het vissersdorpje Marsaxlokk waar je 45 minuten vrije tijd krijgt. ($52 volwassene, $32 kind)
 • Gozo Experience: Op 45 minuten vaar je met een motorboot naar Gozo.  Daar rijd je rond per jeep voor adembenemende zichten, ongerepte natuur en oude legendes.  Je ziet the rotsen van Xlendi, de Dome van Xewkija, the Fungusrots in Dwejra, Qbajjar, Marsalforn Bay, …  Je kan zwemmen in Hondoq ir-Rummien of Ramla l-Hamra en je krijgt een pizza lunch alvorens vanuit de haven van Mgarr de motorboot te nemen om terug te keren naar La Valetta. ($199 volwassene, $139 kind)
 • Highlights of Malta: In La Valetta krijg je een rondleiding door de stad waarbij je het Magisterial Palace en St. John’s Co-Cathedral bezoekt.  Vervolgens rijd je naar Mdina om er door de smalle straatjes te wandelen en St. Paul’s Cathedral en de Ramparts te bezoeken, gevolgd door een begeleid bezoek aan de Tarxien Temple.  Je krijgt een lunch in een visrestaurant gevolgd door vrije tijd in Marsaxlokk. ($119 volwassene, $69 kind)
 • Island Panoramic: Je rijdt een half uurtje naar Vittoriosa voor een begeleid bezoek aan de kerk van St. Lawrence en Fort St. Angelo.  Hierna rijd je naar het vissersdorpje Marsaxlokk, waar je een half uurtje vrije tijd krijgt, gevolgd door een trip door verschillende kleine stadjes naar de Dingi Cliffs, het hoogste punt van Malta.  Per bus rijd je nog naar Rabat, Mdina en Mosta waarbij je uitleg krijgt van de gids, maar waarbij je niet uitstapt. ($45 volwassene, $25 kind)
 • Valetta – City of the Knights: Je rijdt naar de versterkte wallen van La Valetta waar je de Baracca-tuinen bezoekt voor een panoramisch zicht over Senglea, Cospicua en Vittoriosa.  Je wandelt vervolgens naar St. John’s Co-Cathedral en het Magisterial Palace.  Hierna krijg je nog 30 tot 45 minuten vrije tijd om te shoppen of zelf nog wat sightseeing te doen. ($45 volwassene, $25 kind)
 • Three Historic Cities and Dghajsa Boat Ride: Je rijdt op een half uurtje naar Senglea voor een gegidste wandeling, waarna je naar Vittoriosa rijdt voor een begeleide tour door de smalle straatjes langs de kerk van St. Lawrence en Fort St. Angelo.  Hierna vaar je in een Dghajsa (een kleine boot) voor een half uurtje door de haven, gevolgd door 30 tot 45 minuten vrije tijd in Marsaxlokk. ($39 volwassene, $19 kind)
 • Jeep Safari: Je maakt een tocht over het eiland in een jeep lang Popeye Village, kleine stadjes en de Dingli Cliffs.  Tussendoor stop je nog even om even te zwemmen aan Golden Sands. ($89 volwassene, $79 kind).
 • Sweethaven Village – An Encounter with Popeye: Op een uurtje rijd je naar Popeye’s Village, ook bekend als Sweethaven Village, waar de originele film set van de musical Popeye in 1980 was.  Het dorp is samengesteld uit 19 authentiek houten gebouwen.  Je kan er kijken naar de shows gedurende 3 uur vrije tijd.  Er zijn ook rides en speeltuigen voor kinderen en je kan er ook Popeye, Olive, Bluto en Wimpy ontmoeten, naast andere attracties als Santa’s Toy Town, een boottochtje van 15 minuten, een demonstratie van een silversmid, poppenkastshows en wijn proeven voor volwassenen.  Elke gast krijg een coupon voor een ijsje, koffie of iets fris. ($59 volwassene, $39 kind)
 • Valetta for Kids: In La Valetta krijg je een rondleiding door de straten waar je kan leren over de geschiedenis, mythes en legenden van La Valetta, werelderfgoed van Unesco sinds 1980.  Hierbij ga je ook naar de Baracca-tuinen, het speelgoedmuseum het Grandmaster Palace.  Je krijgt ook een ijsje of een koffie in een lokaal café. ($49 volwassene, $29 kind)
 • Valetta Historical Hunt: Elke familie krijgt in La Valetta een plan een boekje met vragen.  Je wandelt door de straten van La Valetta om de antwoorden op die vragen te vinden, waarbij je er de belangrijkste gebouwen zoals het Grand Master Palace en St. John’s Co-Cathedral passeert. ($45 volwassene, $29 kind)
 • Dolphin Swim: Je rijdt op een half uurtje naar het Mediterraneo Marine Park, waar je de trainers ontmoet die je een korte introductie geven, waarna je kan interageren met de dolfijnen zoals ze aaien, een hand geven, een kusje geven, …  Als afsluiter kan je met op een hun rug of buik zwemmen.  Daarna krijg je 30 minuten vrije tijd en afhankelijk van het showprogramma kan je nog een show met papegaaien, zeeleeuwen of dolfijnen bekijken.  ($269 volwassene, $229 kind)
 • Dolphin Observer: Dit is dezelfde excursie als de dolphin swim, maar je doet zelf niet mee, je bekijkt andere mensen of familie. ($49 volwassene, $29 kind)

 

Shopping

Disney raadt drie plaatsen aan om te bezoeken om te shoppen of iets te eten, maar er zijn er pak meer uiteraard.

 • The Matla Experience: De winkel om de ideale souvenir te vinden.  Postkaarten, boeken, handwerk (kant, zilver, potten, glas), het typische Maltese kruis, Bajtra, …
 • Ardneal Filligree: De winkel voor Maltees zilver, gemaakt door de eigenaar zelf, Vincent, van juwelen tot figuren.
 • Casanova Restaurant: Italiaans restaurant aan de kant van het water net aan de cruise terminal, gespecialiseerd in vis en alle andere lekkere dingen uit de zee.

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.