San Francisco, California

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San José de vierde stad van Californië.

De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op het schiereiland van San Francisco welke de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter.

Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

 

Bezienwaardigheden

 • Golden Gate Bridge: Een grote hangbrug die het schiereiland waarop San Francisco ligt met het noorden verbindt. De brug is hoog genoeg om de grote zeeschepen de haven van San Francisco zonder problemen te laten bereiken.
 • Fisherman’s Wharf
 • Union Square
 • Alamo Square: bekend om de beroemde “Painted Ladies”.
 • Chinatown: San Francisco huisvest het op een na grootste Chinatown van Noord-Amerika. Dezer dagen geldt de rijkelijk versierde wijk als een van de topattracties van de stad.
 • De sinistere gevangenis op het eiland Alcatraz: Alcatraz was vroeger een bijzonder beveiligde gevangenis op een eiland voor de kust van San Francisco waar de grootste misdadigers werden opgesloten, en waar, naar men zegt, nooit iemand levend is ontsnapt. Drie gevangenen hebben het gepresteerd te ontsnappen. Of zij levend het vasteland hebben weten te bereiken is onbekend; volgens de autoriteiten zijn ze verdronken. Sluitend bewijs hiervoor is echter nooit gevonden. Na deze gebeurtenis is de gevangenis gesloten. De film Escape from Alcatraz gaat over deze gebeurtenis. Het eiland is nu een drukbezocht museum. Één van de bekendste gevangenen van het eiland was Al Capone.
 • Ferry Building
 • Stadhuis van San Francisco
 • Coit Tower
 • Transamerica Pyramid
 • De meer dan vijftienhonderd zeeleeuwen op Pier 39: Deze dieren lagen jarenlang op drijvende pontons in de haven, en zijn daar gekomen na een aardbeving. Elders langs de Californische kust zijn zeeleeuwen zichtbaar, maar relatief schuw. Eind november 2009 verdwenen de dieren opeens, maar tegenwoordig zijn ze weer te bezichtigen.

 

Musea

 • Exploratorium: een museum met het thema wetenschap, dat is gevestigd in het Palace of Fine Arts, een gebouw uit 1915, dat werd gebouwd voor een internationale expositie. De bouwstijl is die van een oude Romeinse koepel.
 • California Academy of Sciences: bevindt zich in het Golden Gate Park. Dit is een museum en wetenschappelijk onderzoeksinstituut met een internationale reputatie, waar aquaria, natuurhistorische verzamelingen en een planetarium zijn te vinden.
 • Museum voor Aziatische kunst: bevindt zich in het civic center, in een gebouw dat in gebruik werd genomen in 1966. Het museum herbergt ongeveer 15.000 voorwerpen uit Azië. Het grootste deel van de collectie is afkomstig van de miljonair Avery Brundage, die stierf in 1975. In 1989 werd een afdeling met Koreaanse kunst toegevoegd aan de collectie. Vanaf 20 maart 2003, na een grondige renovatie onder leiding van de Italiaanse architect Gae Aulenti, biedt het museum zijn collectie aan in een nieuw kader.
 • Fine Arts Museums of San Francisco: bestaat uit het M.H. de Young Memorial Museum en het California Palace of the Legion of Honor – en het San Francisco Museum of Modern Art.

(bron: wikipedia)

Meer foto’s vind je hier.

Comments are closed.